Informații utile
+ - Cauze care pot duce la necesitatea unei abdominoplastii
- fenomenele de aging
- sarcina și variațiile în greutate
- chirurgia bariatrică
- factorii ereditari
- alte intervenții chirurgicale precedente
Este bine ca inițial pacientul să slăbească (prin dietă, exerciții fizice sau operații de chirurgie bariatrică), iar după ce a obținut o greutate stabilă să recurgă la operația de abdominoplastie pentru a-și contura o nouă siluetă.
+ - Când NU este recomandată abdominoplastia
Nu este recomandat să luați în calcul această intervenție dacă vă gândiți la o nouă sarcină, aveți o boală cronică severă (cancer, diabet, etc) sau aveți un indice corporal foarte mare.
Este o intervenție care nu înlocuiește curele de slăbire și exercițiile fizice și cel mai des este recomandată după naștere, scădere radicală în greutate sau îmbătrânire.
+ - Consultația inițială
Consultația inițială va lămuri toate aspectele legate de intervenție, indicații sau contraindicații, preț, tipul intervenției, incizie, cicatrice, precum și perioada de recuperare.
În vederea intervenției, primul pas este evaluarea clinică, alături de analize medicale și recomandări preoperatorii:
- analize de laborator și explorări paraclinice (EKG, consult cardiologic, RX pulmonar, ecografie abdominală)
- oprirea fumatului cu cel puțin 14-21 zile preoperator
- oprirea oricărei medicații, cu excepția celei recomadate de medici
- evitarea tratamentului cu Aspirină, medicamente antiinflamatorii cu cel puțin 14 zile înainte și a anticoncepționalelor cu cel puțin 1 lună înainte de operație.
Postoperator se recomandă rămânerea în clinică peste noapte sub strictă supraveghere medicală. Păstrarea tuburilor de dren este necesară pentru o perioadă de 2-7 zile.
+ - Abdominoplastie totală sau parțială
- În cursul abdominoplastiei parțiale sunt remodelate și mobilizate doar țesuturile abdominale mai jos de ombilic, în timp ce ombilicul rămane pe loc. O mini procedură poate dura în jur de 2-3 ore. Chirurgii Alor realizează incizia cât mai jos posibil, astfel încât cicatricea rezultată să fie ușor de ascuns.
- Abdominoplastia totală se face doar dacă există o laxitate exagerată și la nivelul tegumentelor abdomenului superior (deasupra ombilicului). Ombilicul se va repoziționa corespunzător. O remodelare completă poate necesita aproximativ 3-4 ore.
+ - Recuperare după abdominoplastie
Perioada de recuperare este între 3 și 6 săptămâni, în funcție de tipul de procedură efectuată. Recomandări:
- minim o lună de repaus, fără efort fizic, iar apoi reluat progresiv
- după externare, pacientul trebuie să poarte o îmbrăcăminte de compresie, pentru a ajuta abdomenul să-și formeze mai repede noul contur și să lupte împotriva edemului
- cicatricele postoperatorii vor fi ușor roșii în primele luni postoperator, după care cu timpul tind să se estompeze (până la 1 – 2 ani postoperator). Expunerea prelungită la soare sau solar va fi evitată în primele 9-12 luni postoperator
- corsetul elastic trebuie purtat timp de minim 4 – 6 săptămâni pentru a favoriza așezarea pielii.