Informații utile
+ - Tipuri de reconstrucții ale sânului
Reconstrucția de sân se poate face:
- cu țesuturi proprii (lambouri, tesut adipos) sau
- cu implant siliconic
- cu soluție salină
Reconstrucția mamară cu lambouri
Folosirea metodelor reconstructive cu lambouri necesită utilizarea țesuturilor proprii (piele, grăsime și mușchi) pentru reconstrucția sânului, cu rezultate mai naturale, însă cu cicatrice la nivelul corpului. Cele mai utilizate tipuri de lambouri pentru reconstrucția sânului sunt:
- Lamboul latisimus dorsi (piele, grăsime și mușchi prelevate de pe spatele pacientei)
- Lamboul TRAM (piele, grăsime și mușchi de la nivelul abdomenului inferior)
- Lamboul DIEP (similar cu lamboul TRAM, însă care nu sacrifică niciun mușchi de la nivelul abdomenului)
- Lamboul Gluteal (piele și grăsime de la nivelul fesei)
- Lamboul Rubens (piele și grăsime de la nivelul șoldului)
Operația durează între 2 și 7 ore (maxim dacă se realizează concomitent cu mastectomia), cu anestezie generală. Este nevoie de analize complete – după vindecarea chirurgicală a cancerului de sân și uneori în completarea intervenției de mastectomie – și a unor discuții cu echipa medicală completă.
Implanturi cu silicon și implanturi cu soluție salină
Reconstrucția sânului cu implanturi din silicon se face cu același tip de implanturi ca în cazul operației de mărire a sânilor. Implanturile cu soluție salină au tot un inveliș exterior de silicon, însă conțin ser fiziologic.
+ - Când este recomandată reconstrucția sânului
Reconstrucția mamară se poate realiza în același timp cu mastectomia, de o echipă mixtă de oncologi și esteticieni, sau la un interval de câteva luni sau un an după mastectomie.
Dacă tratamentul oncologic a început când boala era în stadiu incipient, reconstrucția mamară se poate realiza odată cu mastectomia.
În cazul în care boala era deja în a doua etapă când s-a început tratamentul, reconstrucția se face de obicei la circa un an de la încheierea tratamentului.
Intervenția de reconstrucție mamară se face DOAR după investigații imagistice și de laborator amănunțite.
- Radiografie pulmonară
- Electrocardiogramă
- Ecografie mamară
- Teste de sânge – Hemoleucograma, teste de coagulare (PT, APTT, INR), uree, glicemie, electroliți (Na, K, Ca, Mg), bilirubină (directă, indirectă, totală), colesterol (total, HDL, LDL), transaminaze (ALT, AST), trigliceride, electroforeza proteinelor serice, proteina C reactivă, VSH, ASLO, fibrinogen, factor reumatoid, teste tiroidă (T3, T4, TSH, Anti-TPO), marker hepatită B și C, HIV, sumar de urină.
+ - Intervenția chirurgicală
Reconstrucția mamară se execută în funcție de mai mulți factori: tipul mastectomiei, starea țesuturilor, dacă pacienta a făcut sau nu radioterapie, dacă există resurse pentru realizarea reconstrucției cu lambouri, stilul de viață al pacientei și opțiunea personală.
Intervenția chirurgicală este realizată de specialiști în chirurgie plastică și oncologică. Atunci când operația de mastectomie a impus excizia mamelonului și a sfârcului, acestea se pot reconstrui după vindecare, astfel încât sânul să aibă un aspect cât mai natural.
+ - Postoperatoriu
Informațiile necesare pentru îngrijirea postoperatorie sunt aceleași ca la augmentare mamară cu implant de silicon.
Va fi nevoie de mai multe consultații și vizite periodice la medic pentru a se observa evoluția și ritmul de vindecare. Prima vizită are loc la 2 zile după operație, a doua la 7-10 zile.
Se vor efectua controale periodice la 3 și 6 săptămâni, 3 și 6 luni, apoi la un an de la operație.
Înlocuirea implantului (salin sau de silicon) se face, de regulă, la 10 ani de la prima intervenție.
+ - Beneficiile și riscurile reconstrucției sânului
Beneficiile reconstrucției sânului
Cel mai important beneficiu al reconstrucției mamare după o mastectomie este de natură psihologică pentru că ajută pacientele din toate punctele de vedere, deci merită de luat în calcul.
Reconstrucția mamară îi oferă femeii mult încercate șansa de a se privi în oglindă cu mândrie, victorioasă chiar.
Riscurile reconstrucției mamare
Riscurile unei operații de reconstrucție mamară sunt aceleași care pot apărea după o operație de mărire a sânului.
Intervenția de reconstrucție mamară după mastectomie nu este una simplă, însă este una foarte necesară, mai ales din punct de vedere pshilogic.