urmăriți-ne:

Carii dentare Terapia dentara Alor Esthetic Medical city

Carii dentare – Terapia dentară

Cariile dentare

Cariile dentare reprezintă una dintre principalele probleme stomatologice pe care o resimt pacienții atunci când trec pragul cabinetului. Acestea nu apar brusc, ci sunt determinate de o serie de factori. Ținând cont de aceste cauze, pacientul poate preveni într-o mare măsură apariția cariilor.

Cariile dentare sunt leziuni ale smalțului și dentinei dinților cauzate de bacteriile care se acumulează în placa dentară și produc acizi care erodează treptat suprafața dinților. Aceste bacterii transformă resturile de alimente în acizi care atacă smalțul dinților și, cu timpul, pot ajunge să afecteze și dentina dinților.

Carii dentare Terapia dentara Alor

Informații utile

+ - Cauzele apariției cariilor dentare

Există o serie de factori care pot crește riscul de apariție a cariilor dentare, cum ar fi:

 • igiena orală inadecvată: periajul insuficient sau neregulat al dinților și utilizarea insuficientă a aței dentare
 • consumul excesiv de alimente bogate în zaharuri și carbohidrați rafinați, cum ar fi dulciurile, băuturile carbogazoase sau sucurile de fructe
 • lipsa de fluor în dietă sau în apa de băut
 • lipsa de salivație, care poate fi cauzată de unele medicamente sau afecțiuni medicale
 • anumite afecțiuni medicale, cum ar fi bulimia sau refluxul gastro esofagian, care pot duce la expunerea frecventă a dinților la acizi
 • fumatul și utilizarea produselor din tutun

+ - Câte tipuri de carii dentare există

Cariile dentare sunt de mai multe tipuri, în funcție de în funcție de locația și de gradul de deteriorare a smalțului și a dentinei dinților. Iată care sunt principalele tipuri de carii dentare:

 • carii interdentare: aceste carii apar între dinți, unde periajul este mai dificil și placa dentară se poate acumula mai ușor.
 • carii ocluzale: sunt un tip de carie dentară care afectează suprafața ocluzală a molarilor și premolarilor
 • carii de smalț: acestea sunt cele mai frecvente tipuri de carii și apar atunci când bacteriile produc acizi care erodează smalțul dinților
 • carii pe rădăcina dintelui: apar atunci când gingia se retrage și expune rădăcina dintelui, care este mai puțin protejată de smalțul dens
 • carii pe suprafața de contact
 • carii secundare: sunt o formă de carie dentară care se dezvoltă în zona din jurul unei plombe sau a unei coroane dentare existente.

+ - Metode de tratament pentru cariile dentare

Există mai multe metode de tratament pentru cariile dentare, în funcție de gradul de deteriorare a dinților și de simptomele asociate cu caria dentară. Printre cele mai utilizate metode de tratament se numără următoarele:

Obturația fizionomică

Această metodă de tratament implică îndepărtarea țesutului afectat și umplerea cavitații cu un material de obturație, cum ar fi amalgamul sau rășina compozită. Această procedură este cel mai frecvent utilizată în cazul cariilor dentare incipiente sau moderate.

Obturația fizionomică la microscop

Este important ca dentistul să utilizeze un microscop dentar pentru a obține o viziune mai detaliată și mai precisă asupra dintelui și a formei dorite a obturației.

Tratamentul pe canal

Această procedură este necesară atunci când caria dentară a pătruns în pulpa dentară, adică în țesutul moale din interiorul dinților. În timpul tratamentului de canal, medicul stomatolog îndepărtează nervul și țesutul infectat. Apoi, acesta curăță cavitatea și umple canalul radicular cu un material de obturație.

Coroane dentare

Această metodă de tratament implică înlocuirea porțiunii deteriorate a unui dinte. Înlocuirea se face cu o coroană dentară, care acoperă complet dinte, redându-i forma și funcționalitatea.