urmăriți-ne:

simple black background

Interviu cu Loredana Petriu – Revista Psychologies

Interviu cu Loredeana Petriu Revista Psychologies

Pe canapea Loredana Petriu

Loredana Petriu Fondator ALOR Ethetic Medical City

 

Să porţi cu tine inimile!

 

Când Loredana mi-a povestit că în iunie schimbă prefixul m-am gândit la 30, dar este 40! Frumoasă și hotărâtă, caldă și firească, plină de inteligenţă și creativitate, Loredana Petriu este animată de o forţă, un curaj și un dinamism interior care au condus-o către succes.

Loredana este co-fondator al Laboratoarelor Avanta (www.avanta.ro), alături de soţul ei – în prezent conduc împreună această companie.

De asemenea, este CEO și partener pentru Centrul Medical Atena (www.atenamc.ro).

De curând a creat poate cel mai ambiţios proiect interdisciplinar în medicina estetică de la noi: ALOR Esthetic Medical City – Orașul de Estetică, cu 6 clinici medicale
în aceeași locaţie, cu parcare proprie.

Aici frumuseţea este abordată la modul cel mai profesionist, din toate punctele de vedere – pentru că frumuseţea ţine de „raporturi de aur” între aspecte care trebuie să fie considerate numai în contextul
întregului.

I N V I T A T :
L O R E D A N A  P E T R I U

Fondator ALOR Esthetic Medical City
www.alor.ro

A consemnat Roxana Melnicu
Make-up: Adriana Cerasela
Foto: Radu Sinișteanu
Revista Psychologies – abonare

Pe canapea Loredana Petriu

Psychologies: Cum ţi-ai descoperit calea profesională?

Loredana Petriu: Aveam 22 de ani, locuiam încă în Constanţa natală și eram angajată la un laborator de tehnică dentară. Mi s-a spus că pot realiza anumite etape din lucrare, dar pe altele nu: pe acelea le face șeful. Am simţit un soi de frustrare și mi-am zis: așa ceva nu pot accepta, trebuie să le fac și eu! Așa că am început să învăţ la cursuri în particular, în weekenduri, iar când m-am simţit stăpână pe picioarele mele, la 24 de ani, mi-am deschis businessul propriu – un laborator de tehnică dentară. Lucram direct cu ciocanul, gipsul și spatula, eram mamă, aveam deja un băieţel – și mă gândeam la viitor.

Am realizat că ceea ce se cere cel mai mult era estetica dentară – iar aici trebuie să îmbin tehnica cu cerinţa pacientului, exigenţa estetică cu tot ceea ce ţine de partea morfologic-funcţională a cavităţii orale: o lucrare trebuie să arate bine, dar mai ales trebuie să dureze și să fie funcţională, să permită pacientului să ducă o viaţă firească. Eram căutată de din ce în ce mai multe clinici și direct de pacienţi; atunci am dorit să-mi deschid și propriul cabinet de stomatologie, într-o altă locaţie. Am reușit să îl deschid, dar nu am avut sprijin financiar de niciun fel, nici din familie și nici din alte surse. Singurii bani au fost cei câștigaţi lucrând de la 6 dimineaţa până la 1 noaptea – așa am reușit să-mi cumpăr câteva echipamente și să-mi deschid businessul. Pentru restul echipamentelor am accesat un credit de la bancă.

Cum s-a dezvoltat cariera ta de manager?

L. P.: Am avut mare succes cu laboratorul meu de tehnică dentară și cabinetul de stomatologie. La un moment dat m-am îndrăgostit de cel care va deveni actualul meu soţ – el era din București, așa că m-am mutat în capitală. Nu știam mai nimic despre București sau despre vreun alt oraș – fusesem în străinătate (Elveţia, Austria, Germania, Spania), dar numai la cursuri de perfecţionare, niciodată nu am avut timp să mă uit pe îndelete, niciodată nu avusesem vacanţe.

Am lăsat deci toate businessurile să meargă în Constanţa, iar eu m-am angajat la București – am lucrat așa fix un an, ca să studiez piaţa. Apoi mi-am adus în capitală laboratorul de tehnică dentară; cabinetul stomatologic l-am vândut, cu spaţiu cu tot – cu banii obţinuţi, dar și cu ai soţului, ne-am luat casă, deoarece voiam să întemeiem o familie.

Loredana Petriu ALOR

„Universul își dorește să fii activ, să și faci lucrurile acelea pe care le-ai gândit. Dacă nu le faci tu, le va face altcineva, pentru că acele lucruri trebuie să existe.”

Pe canapea Loredana Petriu

Ne-am căsătorit și am rămas însărcinată, așa cum ne-am dorit din toată inima amândoi. Ca urmare am stopat o perioadă partea de business cu cabinetele de stomatologie. Dar aveam certitudinea că voi relua, așteptam doar să crească puţin copilul. Tehnică dentară am lucrat continuu în toată perioada aceasta, de cum am ajuns acasă cu bebelușul în braţe de la maternitate. Am înregistrat și amenajat un punct de lucru pentru un laborator mic cu sediul în unul din spaţiile casei.

Am lucrat astfel doi ani. Apoi m-am supărat – la propriu și la figurat – și am întrerupt toate colaborările. Mi-am anunţat soţul că vin în businessul pe care l-a creat atunci pentru a susţine întreaga familie: Centrul Medical Avanta – laboratoare de analize medicale. Simţeam că nu mai pot sta într-o singură cameră să lucrez, că eu sunt un manager medical, că vreau mai mult și pot mai mult. Și mi-am dovedit că pot mai mult decât credeam chiar eu: am redesenat anumite aspecte venind cu o analiză eficientă și cu o propunere de dezvoltare care au funcţionat.

Mi-am spus: dacă am putut să fac asta, înseamnă că aș putea să mă gândesc din nou la proiectul meu de estetică, început în Constanţa și abandonat timp de câţiva ani, când altele au fost priorităţile. Deoarece ţineam mult la relaţia noastră, eu și soțul meu am preferat să păstrăm beneficiul de a nu lucra împreună în același business, astfel că am pornit să lucrez separat, la proiectul meu de estetică. La început nu am acordat timp pentru un business plan pe hârtie, ci mi-am urmat visul. De când realizarea proiectului fusese abandonată, visul crescuse în mintea mea mai mare, mai frumos, mai complet, mai amănunţit.

Cum s-a născut ALOR?

L.P.: Mai întâi m-am gândit la locul potrivit. Am urmărit zona cu cele mai importante școli private, astfel încât am ales Pipera, Erou Iancu Nicolae. „Pentru cei care ajung în această zonă de referinţă pentru educaţie, inevitabil va fi vizibil și ALOR”, mi-am spus. Anul trecut am semnat contractul de închiriere pentru cele șase clinici medicale și de estetică, iar acum acestea funcţionează.

Eu numesc acest proiect Oraș de estetică și medicină, unii medici din echipă îl numesc complex medical, alţii chiar campus. Este tare frumos când cei din echipă sunt și ei atât de creativi. Fiecare clădire are propria denumire: UNIQUE SMILE este clinica stomatologică, FACE TO FACE este clinica dedicată tratamentelor faciale de toate felurile, BE EUPHORIA și BEAUTIFUL HEART sunt clinici de medicină generală, MIRROR este clădirea dedicată tratamentelor cosmetice pentru unghii, păr, corp. Clădirea a șasea, ACADEMY este academie medicală, are o zonă de servicii de logistică, dar și una de cazare pentru pacienţi sau medici sosiţi din străinătate.

După cum vedeţi, cele șase clinici sunt dedicate unor specialităţi estetice și medicale diferite, care se completează între ele. În total sunt 2500 de metri pătraţi funcţionali – ai complexului, plus locuri de parcare, care se găsesc foarte greu pe această stradă.

Din martie anul acesta am început să avem pacienţi! A fost o mișcare foarte rapidă. Am avut și curajul nebun necesar pentru a-l realiza! Dacă eram strict raţională și calculam la virgulă fiecare lucru, cu siguranţă nu mai aveam acum un astfel de oraș, fără să am în spate un buget de la alt business sau susţinere bancară.

Loredana Petriu Fondator ALOR Ethetic Medical City

Povestește-mi puţin despre acest concept integrativ.

L.P.: ALOR Esthetic Medical City este proiectul meu de suflet. 6 Clinici pentru al 6-le-a simţ! Mi-am dorit să fie centrul ideal de estetică, integrând toate specialităţile – pentru a nu pune pacientul pe drumuri obositoare pentru fiecare analiză necesară, pentru nu-i îngreuna și lungi parcursul până la procedura dorită.

Când am spus că îmi doresc un astfel de concept era înainte de a apărea Enayati Medical City. Ulterior soţul meu mi-a povestit că apăruse deja Enayati și asta mi-a arătat că trebuie să mă mișc repede.

Dacă mie mi-a venit ideea, cu siguranţă mai sunt și alţii care o vor avea! Universul își dorește să fii activ, să și faci lucrurile acelea pe care le-ai gândit. Dacă nu le faci tu, le va face altcineva, pentru că acele lucruri trebuie să existe. Mi-am zis: trebuie să mă apuc, până nu face altcineva și orașul estetic… Am gândit totul pornind din partea tehnică, de producţie, apoi prin analiză am dedus ce trebuie să oferim ca servicii.

Mulţi oameni au frustrări legate de aspectul fizic, și de multe ori chiar terapeuţii spun că este mai bine să-și facă intervenţia estetică la care visează și care le rezolvă problema decât să petreacă ani de terapie ca să se împace cu propriul corp.

Pe canapea Loredana Petriu

Practic, rezolvând problemele estetice presante, noi lăsăm timp omului să lucreze pentru dezvoltarea lui personală. Nu suntem obligaţi să acceptăm bătrâneţea ca o fatalitate, putem să ne îngrijim. La ALOR Estethic Medical City nu promovăm estetica agresivă, ci estetica medicală – de aceea oferim și celelalte servicii.

Câteodată pacientul nici nu mai ajunge să facă procedura strict estetică, deoarece între timp află de la noi că există alte terapii complementare care te ajută să ai tenul mai luminos, de exemplu. Când cineva intră în centru și spune ce îl/o nemulţumește la aspectul propriu, putem să îi oferim servicii de psihoterapie (avem și două cabinete de psihoterapie, create în special pentru persoane care vor să-și schimbe total înfăţișarea) sau îi putem oferi posibilitatea de a face psihoterapie direct cu procedura, pentru a-și începe dezvoltarea personală mai repede.

Loredana Petriu Fondator ALOR Ethetic Medical City

„Eu nu am neapărat vise, ci am avut mai curând niște idei grozave.”

 

Ce visa și ce-și dorea Loredana copil și ce-și dorește acum?

L.P.: Când era copil, Loredana își dorea numai să scape de o viaţă grea pe care o avea în familie, o situaţie traumatizantă care a durat mulţi ani. Nu aveam pe atunci vise de business.

Am lucrat mulţi ani, cu psihoterapie, cu workshopuri, ca să mă pot elibera. Din tot răul, eu am reușit însă să iau partea bună și cred că noi, toţi, ne putem găsi calea, în ciuda traumelor și abuzurilor suferite.

Eu mi-am găsit calea prin management. Iniţial am muncit mult, câștigam mult, dar nu aveam nicio satisfacţie: nu făceam decât să încerc să îi mulţumesc pe toţi – asta prin prisma traumelor mele, a sistemului. Știam că vreau altceva, dar nu știam ce. Abia după ce m-am eliberat de traumă am înţeles ce doresc eu și ce pot să fac eu cu adevărat. Am căpătat încredere în mine. Visul meu de acum este să-mi iasă toate proiectele – pentru că acesta nu este singurul, mai am câteva. De fapt, eu nu am neapărat vise, ci am mai curând niște idei grozave.

Ai avut puncte de cotitură, care te-au învăţat lucruri esenţiale despre tine și despre lume?

L.P.: Am vrut să fac acest business 100% singură. Însă atunci când a intervenit o problemă majoră, am devenit atentă la faptul că era cineva interesat să intre partener. Așa că am făcut ceea ce eu credeam că nu voi face niciodată: să iau pe cineva alături, ca partener de business, fără ca măcar să analizez foarte mult situaţia. Simţeam, da, că e o persoană de încredere ca partener. Venea ca o susţinere, cu buget. Cred că universul a vrut să îmi arate că pot accepta să împart cu alţii.

Am apelat, deci, fără să mai am suferinţa aceea că dau din partea mea – nici nu am dat foarte mult, este vorba numai de 6%. Acest gest m-a eliberat atunci de stresul financiar, lăsându-mă liberă să creez în continuare. Aș fi găsit cu siguranţă soluţia financiară și singură – făceam un credit, vindeam o mașină, bijuterii – mai făcusem asta. Dar m-ar fi blocat și m-ar fi întârziat. Cu un partener de business, am fost eliberată de stres. Acum sunt deschisă și cu siguranţă vor fi mai mulţi parteneri, cu mai multe acţiuni. Așa că pot trece la a găsi soluţii pentru a concepe ideea grozavă următoare!

Ce te face să fii puternică?

L.P.: Energia de a face ceea ce-mi place, profesionalismul, curajul, naturaleţea. Nu în ultimul rând, am observat că mă conectez la univers foarte bine, ajung să văd lucrurile înainte să se întâmple, sau, invers, cred în niște lucruri și lucrurile chiar se întâmplă.

Curajul pare – și întrucâtva este – un pic nebun. Dar de fapt se bazează pe încredere, intuiţie, experienţă și un pic de risc – în orice business trebuie să riști puţin, să ieși din zona de confort. Când ai o viziune a lumii și vezi că ea funcţionează, cu siguranţă trebuie să fie și căi.

Pentru mine este important să fiu naturală și să vorbesc deschis despre ceea ce vreau să fac, fără să dau amănunte inutile. Așa reușesc să câștig încrederea oamenilor. Este importantă și diplomaţia, desigur, dar dacă vrei numai să faci pe plac lumii nu vei reuși prea mult, oricum nu vei reuși ceva pentru tine. Am fost cât se poate de naturală atunci când am zis: nu pot să lucrez pentru altcineva!

În mine a fost întotdeauna o mare forţă, de aceea cred că am reușit să depășesc orice traumă. Am reușit pentru că în mine era această mare putere și am reușit să mă conectez la ea.

Pe canapea Loredana Petriu

Loredana Petriu ALOR Ethetic Medical City

„Dacă fac orice pas cu inima deschisă, cu dragoste și încredere, va fi un pas spre succes!”

 

Alături de imaginea și de faima unei profesioniste impecabile, așa cum ești tu, există loc de vulnerabilitate?

LP.: Cum să nu! Uite adidașii mei galbeni! De câteva zile îi port numai pe ei! Fetiţa mea a pictat cu markerul pe ei patru inimi roz, câte una pentru fiecare membru al familiei noastre, și mi-a zis: „Să porţi inimile cu tine”. Nu m-aș fi gândit deloc să port adidași în fiecare zi, dar mi-a fost mult prea drag mesajul acesta curat din inima unui copil de numai 5 ani: inimile sunt pe adidași, așadar, dacă fac orice pas cu inima deschisă, cu dragoste și încredere, va fi un pas spre succes!

Cu toată vulnerabilitatea, am avut mai multe puncte de sprijin în viaţa mea: pe fiul meu, care într-o perioadă foarte grea m-a motivat să fiu ambiţioasă, să sper, să merg înainte, să trăiesc, pentru că sunt mamă și am alte obiective. Și soţul meu m-a ajutat să văd viaţa altfel: mi-a trezit feminitatea, tandreţea feminină. Iar din momentul în care am avut fiică am avut revelaţia că eu, ca femeie, vreau să fiu pentru ea un altfel de exemplu decât a fost mama mea pentru mine. Aș vrea să-i fiu exemplu, pentru ca ea să aibă încredere în ea. Să spună: uite, mama mea e femeie, ea poate, ea reușește, femeile sunt și ele un exemplu bun!

Ce mesaj ai pentru femeile din această ţară?

LP.: Să lucreze cu ele și să creadă în puterile lor: fiecare femeie are propria ei putere și dacă ar avea încredere, și-ar putea urma foarte multe vise!

Dar pentru bărbaţii din această ţară?

LP.: Le-aș transmite că femeile sunt parte din ei, că suntem toţi oameni și ne completăm unii pe alţii. Că femeile sunt puternice și frumoase, și frumuseţea lor vine și din interior. Bărbaţii ar trebui să înţeleagă asta, din punct de vedere al sănătăţii, al fericirii, al împlinirii. Nu numai aspectele fizice sunt importante. Și aș mai transmite mulţumirile mele acelor bărbaţi din viaţa mea care mi-au pus în cale obstacole. O parte din succesul meu se datorează faptului că am trecut peste acele obstacole!

Ce te relaxează?

LP.: Să merg pe jos și să povestesc. Să merg la mare – de altfel îmi plac toate locurile cu apă, inclusiv băile lungi în cadă. Să merg la cinema cu cei din familie. Mă relaxează și un prosecco savurat pe terasa casei.

Oricine te vede este impresionat de intensitatea frumuseţii tale. Cum vezi frumuseţea personală?

LP.: Anul acesta și luna aceasta schimb prefixul, împlinesc 40 de ani și aș vrea să încep primele proceduri estetice din viaţa mea. Cred că noi femeile putem avea un aspect sănătos și frumos începând de la orice vârstă. Biologic, de la 34-35 de ani am putea începe abordarea esteticomedicală.

M-am gândit intens la acest lucru și în ALOR vreau să promovez un concept integral: când schimbă prefixul spre 40 – sau oricând simt ele nevoia – femeile să vină pentru un screening total de estetică și medicină.

De multe ori ne dorim ţintit anumite proceduri, pentru anumite zone ale corpului, dar corpul trebuie privit ca un ansamblu de părţi ale interacţionează profund și multiplu și mai ales se modifică în timp, cu viteze diferite. Ne reparăm pleoapele, dar între timp constatăm că nu ne mai plac buzele, reparăm buzele, dar între timp aspectul dinţilor cere abordări radicale, care schimbă aspectul feţei în general și cere noi ajustări.

De aceea m-am gândt să recomandăm femeilor să înceapă cu un screening total cu o echipa de medici din mai multe specialităţi, se face un plan de tratament, eșalonat pe 2 ani, în care se fixează toate obiectivele și se programează toate intervenţiile, cu toată echipa medicală.

Persoana află cât costă tot și primește sprijin pentru găsirea finanţării (credit, card avantaj) care să faciliteze procesul. Astfel te asiguri că în interval de 2 ani le poţi avea pe toate, și mai ales că le finalizezi pe toate, astfel încât să fii mulţumită de ansamblu. Este un demers care favorizează nu numai frumuseţea, ci și sănătatea fizică și psihică.

Investigaţiile multidisciplinare ample îţi oferă mai multe abordări procedurale și ele se pot gândi în ansamblu și pe termen lung, deoarece prin natura sa corpul uman este o alcătuire extrem de complexă, iar frumuseţea este rezultanta unui ansamblu de factori: niciodată nu trebuie să privim o singură trăsătură, făcând abstracţie de celelalte.

Vorbim mult despre procedee estetice pentru a căpăta mai multă încredere în felul în care ne prezentăm în societate, dar avem nevoie și de o încredere proprie în interior – este încrederea pe care o avem de când ne naștem. Asta ne poate face să ne și decidem pentru procedură, atunci când e cazul, dar și să facem faţă societăţii. Dacă nu ni se taie aripa, dacă nu ni se distruge încrederea de bază, spiritul cu care am venit pe lume, atunci noi, oamenii, suntem capabili de foarte multe lucruri.

revista Psychologies ALOR esthetic medical city